Pietje De Crem

Een inleiding op heel de zaak rond de ontslagen Amerikaanse blogster moet ik u ongetwijfeld niet meer geven. Vandaag staat in de krant dat Pieter De Crem wel degelijk getelefoneerd heeft naar haar baas, en ook:

Verbeten deed De Crem een oproep tot het halfrond: ‘Ik wil van deze gelegenheid en dit non-event gebruik maken om een gevaarlijk fenomeen in onze maatschappij te signaleren. Wij leven in een tijdgeest waarin het iedereen vrij staat naar goeddunken en zonder enige verantwoordelijkheid op blogs te gaan posten. Dit overstijgt zelfs het moddergooien. Het is bijna onmogelijk om zich daartegen te verdedigen. Iedereen van u is een potentieel slachtoffer.’ Luid applaus op de banken, zelfs hier en daar van de oppositie.

Goh. Echt verstandig moet je natuurlijk niet zijn om te beseffen dat zo’n uitspraak tot – euhm – een blogstorm zal leiden. Bloggers zijn gevaarlijk, en u zal het geweten hebben! En Pieter ook.

Gelijk heeft hij natuurlijk. Bloggers zíjn gevaarlijk. We schrijven over alles wat we willen, zonder enige opgelegde deontologie. Als ik morgen oproep om bij elke BMW de banden plat te steken, en enkele invloedrijke bloggers nemen mijn oproep over, met BMW-rellen tot gevolg, ben ik dan niet gevaarlijk?

We zijn echter niet alleen. Herinnert u zich Morgen Maandag, van Marc Uytterhoeven, zo’n 15 jaar geleden? Daarin riep Marc op een bepaald moment alle scholieren op om ‘s anderendaags geen pennenzak mee te nemen naar school. Op zich heel onschuldig, maar het werd wel gevolgd door heel wat scholieren, met heel wat boze leraars en straffen tot gevolg. Door een TV-programma. En dat is dan wel iemand met beroepsdeontologie. Of heel de volksbeweging die de Schalkse Ruiters veroorzaakten toen heel Vlaanderen moest mee proberen om Bert De Graeve in het programma te krijgen? Ongezien was het.

Iederéén die een publiek toespreekt is gevaarlijk. Ook volksvertegenwoordigers. Ook ministers. Zeker ministers die beschikken over een leger en een heel wapenarsenaal. Dus ook Crembo.

En om af te sluiten met een totaal onzinnige vrolijke noot: Pieter De Crem heeft een klein pietje. Voila. Het is eruit. Oef, gelukkig schrijf ik dit op een verlofdag, anders had ik een C4 aan mijn been.

6 thoughts on “Pietje De Crem”

Reageer!