Fair Trade

Fair TradeWat leest mijn lodderig oog vanochtend in de krant? 6 op 10 Belgen kent Fair Trade niet.

Sta me toe dat toch redelijk straf te vinden. En een beetje beschamend. En daar moet dus iets aan gedaan worden.

Fair Trade producten, of eerlijke producten, zijn producten waar de garantie aan vasthangt dat de boeren die de basisstroffen leveren, hier een eerlijke prijs voor krijgen, en dus niet uitgebuit worden.

Fair Trade producten zijn vooral bekend van de koffie en de bananen, maar het aanbod gaat veel verder.
Fair Trade producten worden ook automatisch gelinkt (bij 40% dan toch) aan de Oxfam Wereldwinkels, maar ook daar gaat het verder: heel wat supermarkten doen tegenwoordig inspanningen om eveneens Fair Trade producten in hun gamma op te nemen. Zo kan je bij Delhaize Max Havelaar-koffie kopen, of heeft Colruyt de Collibri-lijn van producten, stuk voor stuk kwalitatieve, eerlijke koopwaar.

Er zijn weinig excuses om Fair Trade producten niet een keer uit te proberen: de producten zijn niet noodzakelijk duur, ze zijn goed bereikbaar (dankzij de supermarkten), en vooral: ze zijn kwalitatief en lekker.

Om u te overtuigen, enkele van mijn persoonlijke favorieten. Om eens uit te proberen.

 • World Shake. Een rood sapje van allerlei vruchten, in een combinatie die je binnen geen enkel ander merk vindt. Oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk product, maar ondertussen een blijvend succesnummer, verkrijgbaar bij Oxfam.
 • Collibri-fruitsap van Colruyt: iets duurder, maar superlekker, eerlijk sinaasappelsap in glazen flessen.
 • Chocolade van Oxfam en Collibri: mmmmmmm…
 • Wijn van de wereldwinkel: bij de goedkopere flessen kan er soms al eens wat Jos Koppijnwijn zitten, maar bij de iéts duurdere zitten hele lekkere pareltjes.
 • Oxfam-bier: verrassend lekker en sterk. In België gebrouwen, maar met allemaal eerlijke ingrediënten uit het zuiden.
 • Honing en honingsnoepjes van de wereldwinkel: heerlijk zoet

Tot zover een selectie van lekkernijen. Maar ga zeker ook eens langs in je Wereldwinkel voor de leuke T-shirts, kommetjes, schaaltjes, stoffen, cadeautjes, …

5 thoughts on “Fair Trade”

 1. Oxfam triple is ook 1 van mijn favorieten. Heerlijk biertje! Maar het wringt wat met mijn sinds kort aangeleerde gewoonte om, in’t kader van ons aller bezorgdheid voor het milieu, op producten op zoek te gaan naar de afstand die ze afgelegd hebben van het veld tot in de winkelrekken. Dat bier heeft een serieuze tocht achter de rug. ‘k Weet natuurlijk niet waar de Stella zijn ingredienten vandaan haalt.

 2. Ik krijg er wat van dat Carrefour & GB iedere keer weer opnieuw doodgezwegen worden in dit verhaal, terwijl ze al jaar en dag zowel Oxfam producten verkopen als hun eigen Carrefour Solidair Merk, ALLE Max Havelaar gecertificeerd én ook in niet voeding MH textiel aanbieden…

  Bij deze is dat eens rechtgezet!

  De pers heeft het ook al uitsluitend over de 2 andere groten & vaak kunnen we niks goeddoen. Groene energie lanceren… altijd weer dat wantrouwen… Over open geest gesproken… ‘t is niet omdat je groot bent dat je per se v slechte wil bent!

Reageer!