Het stoefboek van McNally

The Moment It ClicksDrie maand geleden schreef ik dat ik enorm uitkeek naar The Moment It Clicks, het fotografieboek van Amerikaans topfotograaf Joe McNally. Het boek werd op voorhand al enorm bejubeld, en wordt ook nu nog op allerlei blogs (vooral Amerikaanse dan) de lucht in geprezen.

Sta me toe voor enig tegengewicht te zorgen in deze euforie. Ik ben namelijk nogal ontgoocheld in het boek. Wat aangekondigd werd als een kijk- en leerboek waarin McNally een blik achter de schermen van zijn fotografie gunt, en allerlei nuttige tips meegeeft voor meelezende fotografen, blijkt een stoefboek te zijn.

Let op: het is een zeer mooi boek om in te kijken. De getoonde foto’s zijn vaak erg sterk en mooi. Dus het kijkgedeelte stelt niet teleur, voor de liefhebbers. Het is het leesgedeelte waar het schoentje wringt.

McNally geeft bij elke foto het verhaal achter de foto. Hoe heeft hij een opdracht voor een foto gekregen, hoe is hij op het idee van een foto gekomen, hoe is hij te werk gegaan bij het maken van de foto? Daarbij stoeft hij maar al te graag over hoe belangrijk hij wel is als fotograaf, en hoeveel deuren daarom voor hem opengaan. Of voor welke belangrijke magazines hij mag fotograferen, of met welke bemanning en welke uitrusting hij mag werken. Of hoe geniaal hij wel is om een bepaalde foto op een bepaalde manier te maken. Het levert soms leuke verhaaltjes op, maar na 10 zo’n verhaaltjes, begint het serieus te vervelen. Zeer Amerikaans allemaal…

Interessanter lijkt de belofte om bij elke foto uit te leggen wat de technische opzet van de foto is. Maar die belofte komt hij maar zeer mager na: hij legt lang niet bij elke foto uit hoe de foto technisch in elkaar zit, en als hij dat al doet, zwaait hij maar al te graag met technische termen, of wordt er gebruik gemaakt van een professionele uitrusting van duizenden en duizenden euro’s, die volledig buiten bereik van de simpele, geïnteresseerde amateurfotograaf ligt. Niet echt wat je zoekt dus, als bijlerende hobbyist.

Kortom, mijn oordeel: als kijkboek is het geslaagd, maar als lees- en leerboek is het boek van McNally zwààr overroepen.

Maar da’s alleen maar mijn gedacht, natuurlijk…

Reageer!