Schrikkeldag

29 februariWelkom in het niemandsland van het kalenderjaar.

  • Vandaag is het 29 februari, een gebeurtenis die maar eens in de vier jaar plaats vindt. Een bijzonder gelukkige verjaardag dus aan alle mensen die vandaag verjaren, ze kunnen hun verjaardag niet zo vaak vieren. De gebroeders Verreth bijvoorbeeld. Zij zijn geboren in 1940, dus u zou denken dat ze vandaag 68 jaar worden. Maar ze vieren vandaag pas hun 18de verjaardag!
  • In de krant werd deze week melding gemaakt van het feit dat we vandaag met z’n allen gratis werken. Want een maand met 28 dagen betaalt even goed als een maand met 29 dagen. Klopt, voor de mensen met een vast loonbriefje, maar onthou dan dat een maand met 29 dagen even goed betaalt als een maand met 31 dagen! Als dat geen schone cadeau is!
  • Q-Music deed de afgelopen weken verwoede pogingen om van 29 februari een feestdag te maken, maar dan wel een speciaal voor mannen: de Nationale Mannendag. Ik ben zelf een man, en ik heb er maar één woord voor: belachelijk.
  • Delhaize heeft vandaag een probleem. De basisproducten van deze supermarktketen dragen als merknaam ‘365’ en zijn met andere woorden ongeschikt voor vandaag. Dan heeft Colruyt bij deze het voordeel; deze laatste is sinds kort begonnen met het uitbouwen van het basisgamma ‘Everyday’, ook voor vandaag dus.
  • Als goed geïnformeerde burger weet u natuurlijk dat een schrikkeljaar niet élke 4 jaar voorkomt. Een toerke van onze aarde rond de zon duurt 365,2422 dagen. Zonder schrikkeljaren zou onze kalender dus een stuk te kort zijn, en zou het jaar om de vier jaar een dag opschuiven. Vandaar de correctie. Als er om de vier jaar een schrikkeljaar plaatsvindt, is ons kalenderjaar gemiddeld 365,25 jaar. Plots ietsje te lang dus. Vandaar dat het schrikkeljaar om de 100 jaar geschrikkeld wordt: 29 februari 2100 zal dus niet op onze kalender voorkomen. Maar 2000 was dan wél weer een schrikkeljaar, omdat er om de 400 jaar tóch een schrikkeljaar wordt ingevoerd. Op die manier zit onze schrikkelkalender héél dicht bij de werkelijke lengte van een jaar; de eerstvolgende correctie is pas nodig in 4905; dat jaar krijgt ook een 29ste februari, net zoals het jaar ervoor. Ook in 8228 zal een nieuwe correctie nodig zijn. Aangezien dat jaar al een schrikkeljaar is, krijgen we dan misschien een 30ste februari. Ik hou u op de hoogte.
  • ‘Schrikkelen’ komt van schrikken, maar dan niet in de tegenwoordige verschietachtige betekenis van het woord, maar wel van de oude betekenis ‘overslaan’. Hoezo? In een schrikkeljaar slaan we 29 februari net niét over!

Hoedanook, maak er een fijne vrijdag van!

2 thoughts on “Schrikkeldag”

Reageer!