Vista updates en Comodo

Okee, hou u vast aan de takken van de bomen, want hier komt nog eens een post met een hoog nerd-gehalte, met een tip voor alle ongelukkigen wiens elektronisch typmachien voorzien is van de nieuwste Windows-spruit, Vista, en die dat machien bijkomend proberen te beveiligen aan de hand van de fijne vuurmuur Comodo Firewall Pro.

Windows Vista is een stuk software, en stukken software bevatten per definitie fouten. Die fouten worden regelmatig gedicht aan de hand van de Windows Updates die regelmatig ter beschikking komen. Elke brave Windows-gebruiker installeert die dingen netjes, zodat zijn Windows weer ietsje veiliger is.

Een bijkomende manier om je Windows-computer wat veiliger te maken, is het installeren van een persoonlijke firewall. Over het wat en hoe van persoonlijke firewalls heb ik een paar jaar terug al eens een hele uitleg geschreven voor mijn werk.

Een uitstekende gratis persoonlijke firewall is Comodo Firewall Pro. Let wel: Comodo is op de wat meer ervaren gebruiker gericht, en komt af en toe vervelende vragen stellen. Zorg dus dat je een beetje weet waarmee je bezig bent, voor je Comodo installeert.

Comodo werkt uitstekend op Windows Vista, maar veroorzaakt wat probleempjes met sommige updates. Sommige Windows Updates raken gewoon niet geïnstalleerd onder Vista, wanneer Comodo geïnstalleerd is op die computer. En dat is lastig. Gelukkig heb ik voor u de oplossing.

Uiteraard staat het probleem beschreven op internet, maar de probleemoplossing die je op diverse fora via Google vindt, staat me niet aan. Op diverse websites en fora krijg je te horen “dat Comodo de updates tegenhoudt en dat de enige oplossing is om Comodo te uninstallen, en daarna eventueel opnieuw te installeren”.

Vervelend natuurlijk, iedere keer die software uninstallen en opnieuw installeren. Een mens zou voor minder van firewall veranderen. Gelukkig hoeft dat niet.

Het probleem zit hem namelijk niet in het firewall-gedeelte, maar in Defense+, de bijkomende beschermingscomponent die in de software zit, en programma’s verhindert om met kritische systeembestanden te foefelen. Die Defense+ is de boosdoener, en kan je tijdelijk uitschakelen.

Volg hiervoor volgende stappen:

  • Start het Comodo configuratiescherm door te dubbelklikken op het icoontje van Comodo dat je in je system tray rechtsonder vindt.
  • Kies bovenaan ‘Defense+’, kies vervolgens in de linkerkolom ‘Advanced’, en klik onderaan op ‘Defense+ Settings’
  • In dat scherm klik je onderaan ‘Deactivate the Defense+ permanently’ aan, zodat Defense+ uitgeschakeld wordt.
  • Klik nu op Apply. Vooraleer Defense+ definitief uitgeschakeld is, moet je je computer eerst nog herstarten.
  • Eens je computer opnieuw opgestart is, kan je met een gerust hart alle Windows Updates uitvoeren.
  • Vergeet niet om achteraf – indien je dit wenst – Defense+ opnieuw in te schakelen, via gelijkaardige weg. De instellingen van voorheen blijven behouden.

Het herstarten van Windows om Defense+ uit te schakelen maakt het proces nog steeds een beetje omslachtig, maar het is in ieder geval een stuk minder omslachtig dan heel Comodo uninstallen, en achteraf weer installeren en configureren.

One thought on “Vista updates en Comodo”

Reageer!