Urbanus Vobiscum

Urbanus VobiscumIk heb mezelf nog eens een plaatjen aangeschaft.

Ik ben niet vies van Vlaamsche Muzieck. Een goed Nederlandstalig nummer van een goede Nederlandstalige artiest gaat er altijd in bij mij.

Een goede cover van een Nederlandstalig nummer weet ik ook meestal te smaken. Zo heb ik jaren terug (hamai, het blijkt al 17 jaar te zijn) enorm genoten van ‘Turalura’, een hulde-album voor Will Tura, waarin allerlei artiesten de beste nummers uit het Tura-repertoire coverden, wat vaak een nummer opleverde dat beter was dan het origineel. Arme Joe van Noordkaap komt uit die verzameling, en is een grote hit geworden voor de Limburgse groep.

En zo is er nu Urbanus Vobiscum, een hulde-album voor Urbanus Van Anus, een album waarop 14 van zijn liedjes gecoverd worden door o.a. Flip Kowlier, Will Turalura, Bart Peeters, Axelle Red, …, en waarop Urbanus zelf ook een nummertjen ten berde mag brengen.

Een zeer fijne CD, voorwaar! Vooral De Aarde door Jan De Wilde en Sarah Bettens, Publiciteitsjaren door Clouseau en Een rustige ouwe dag door een verrassende K3 kon me wel bekoren. Elke artiest of groep neemt een Urbanus-nummer, en haalt daar door zijn eigen mallemolen, waarbij zowel de eigenheid van het nummer als de eigenheid van de artiest/groep bewaard blijven. Luister zelf maar om te weten wat ik bedoel.

Als ge u dus afvraagt wat de kerstboom hoort te schaffen dit jaar; ‘t is maar een tip…

One thought on “Urbanus Vobiscum”

  1. Ik heb hem hier ook liggen. Sterk album. Bij de covers ben ik vooral te vinden voor Axelle Red haar versie van ‘Grootvader geplant’, hoeveel gevoel ze in dat nummer legt. En Frank Verlinden zijn ‘Gigippeke’, maar dat heeft dan ook veel te maken met het typische dialect van onze streek.
    Vrijdag zak ik trouwens af naar het sportpaleis om ze eens live aan het werk te zien, ik ben benieuwd.

Reageer!