Gratis

ShineMorgen kunt u in de krantenwinkel een CD kopen. De nieuwste CD van Sarah Bettens. Die pas begin november bij de platenboer verkrijgbaar is.

Er is heel wat rond te doen geweest, rond ‘Shine’, het album dat je morgen gratis krijgt als je De Morgen koopt. Op één dag gaat Sarah 120.000 exemplaren van haar nieuwe album aan de man brengen. 120.000 exemplaren die niet door de handen van de muziekwinkels gaan, zeggen de critici. Neen, zeggen de optimisten, zoveel CD’s verkoopt Sarah anders nooit, dus dit is een geweldige promotie-campagne.

Tjah. Wat er ook van zij, juridisch is het een heel geregel om zo’n actie op poten te zetten. Geregel dat ze bij De Morgen natuurlijk graag doen, want het is voor hen ook een interessante verkoopsstunt – ze slijten in één slag 120.000 exemplaren van hun weekendkrant aan evenveel potentiële lezers.

Alhoewel. Er is juridisch iets vreemd aan deze actie. Want wat zien we op de website van de krant, in kleine lettertjes?

Zonder aankoopverplichting, cd kan bekomen worden door schriftelijke aanvraag

Zonder aankoopverplichting. Een simpele, schriftelijke vraag volstaat. De CD is dus werkelijk volstrékt gratis. Tot je volgende kleine lettertjes ziet:

De cd kan aangevraagd worden met een aan zichtzelf geadresseerde en voldoende gefrankeerde (1,56 euro) omslag

Gratis, maar gelieve wel 1,56 euro bij te sluiten voor de verzending, en uw aanvraag voldoende te frankeren – nog eens 0,52 euro dus. Dus gratis zonder aankoopverplichting kost 2,08 euro. En twee enveloppen.
Nu weet ik niet wat een weekendkrant van De Morgen kost, maar ik kan me niet voorstellen dat dat meer dan 1,5 euro is.

Geen zinnig mens die dus van deze mogelijkheid gebruikt maakt, tenzij je echt zo’n hartgrondige afkeer hebt van Yves Desmet dat je het vertikt om zijn krant ook maar aan te raken. Of tenzij je zelf je postzegels print.

Lijkt me iets puur juridisch dus. Kleine lettertjes die geen steek houden, maar die er moeten op staan om in orde te zijn met weet ik veel welk reglementje.

Koop dus maar gauw die krant, als je zo’n CD’tje wil. Of wacht tot begin november, en steun je plaatselijke CD-leverancier.

Nog één tip: ga je voor de krant, zorg dan dat je er snel bij bent. Het wordt een vroege zaterdagochtend, morgen.

2 thoughts on “Gratis”

Reageer!