Bruine envelop

Zoals alle brave (en laattijdige) Belgen heb ik deze week netjes mijn belastingsbrief ingevuld en opgestuurd naar onze overheid.

Zoals alle techneuten heb ik die aangifte elektronisch ingediend, en dat al voor het zoveelste jaar op rij. En dus de volledige papierhandel die ik ontving van vadertje staat, is bij het oud papier beland. Zonde. En kijk, ik zat deze week nog te mijmeren “da’s nu de volgende stap: aangeven dat je geen aangifte op papier meer wenst te ontvangen”.

En weet je wat? Het kàn! Ik las het gisteren in De Standaard, het is vrij eenvoudig, maar ge moet het in godsnaam wel weten staan. Vandaar deze kennisdelende actie.

Invulveldje belastingsbrief

Here’s how:

 • Je gaat naar www.myminfin.be (en niet naar TaxOnWeb, vreemd genoeg)
 • Je kiest je taal
 • Je gaat naar ‘Algemene en persoonlijke gegevens’
 • Je logt in met je Token of met je e-ID (op dezelfde manier als bij TaxOnWeb dus)
 • Bij Persoonlijke gegevens geef je je e-mail-adres op (en dit moet nog even gevalideerd worden) als je een e-mail-notificatie wenst te ontvangen
 • Bij Fiscale aangifte vink je aan dat je vanaf 2008 geen papieren aangifte meer wenst te ontvangen, en dat je een mailtje wil krijgen in de plaats (die laatste optie is enkel beschikbaar als je een geldig e-mail-adres hebt ingevoerd)

En voila! Volgend jaar ben ik in blijde verwachting van geen bruine enveloppe!

Enige nadeel: ik kan hem nu niet meer op de rand van de tafel laten liggen om mij dag na dag te herinneren aan mijn nalatigheid en het feit dat ik weer tegen de deadline aan het lopen ben 🙂

Maar het milieu zal mij (en u) alvast dankbaar zijn.

Nu nog de optie beschikbaar maken binnen TaxOnWeb waar hij logischer zou zitten, en we zijn er helemaal!

6 thoughts on “Bruine envelop”

 1. Yup, gisteren ook gelezen in De Standaard en direct gedaan. Geen overbodige papieren rommel in mijn brievenbus meer, lang leve de boompjes!

 2. Waar bloglezen al niet goed voor kan zijn…
  (De Standaard ligt hier ook, maar daar heb ik het nog niet in zien staan. Te veel kleine lettertjes?)
  Eén van onze burgerplichten vervullen staat op het to-do-lijstje van het weekend, en daar hoort nu dus ook bij dat we vragen om geen tot lottoformulieren verwerkte boompjes meer in de bus willen!

  En nu wachten op een foto van jullie zetel op de blog! Of zal ik beter eens live komen kijken en uitproberen? 😉

 3. Het stond in een column in de Economie-bijlage, en volgens je man laten jullie die links liggen 🙂

  Ik ben nu wel ‘ns benieuwd… Wat gebeurt er nu als je als getrouwd koppel voor de ene aangeeft dat je het papier niet meer wenst te ontvangen, en voor de andere niets doet??

  Wat de zetels betreft: die zijn goed toegekomen, en ze staan er! Een fotootje op de blog volgt zeker, maar live uitproberen mag zeker ook!

 4. Ik vind het toch nog aangenaam om die aangiftepapieren (en uitlegboekje) voor me te hebben, en rustig alles in te vullen voor ik online aan de slag ga.
  Alhoewel, na de eerste maal de hypotheek ingevuld te hebben is er voor de komende jaren niet veel moeilijks meer aan natuurlijk.

 5. Pingback: Peter's Blog

Reageer!