D40x

Vers van de pers: Nikon heeft een 10 megapixel-versie van zijn D40 aangekondigd: de D40x.

Op de verhoogde megapixels, een bijhorende verlaging van de kleinste ISO-waarde en de mogelijkheid om meer foto’s per seconde te trekken na, is er geen verschil tussen de D40x en de D40.

De D40 is Nikons jongste telg (verkrijgbaar sinds december) in de familie van reflexcamera’s, en meteen ook het instapmodel, bedoeld voor fotografen die hun eerste stappen in de (digitale) reflexfotografie willen zetten.

D40x

Over het wat en het hoe van reflexcamera’s lees je alles in mijn reeks ‘Fotografie in mensentaal’. Een uitgebreide preview van de D40x krijg je op DPreview.com.

Een opmerkelijke zet van Nikon, om minder dan vier maanden na de aankondiging van de D40 al met een upgrade voor de dag te komen. Vermoedelijk heeft het een en ander te maken met de megapixel-race die in cameraland heerst. De D40 is “slechts” een 6 megapixel-camera, en dat staat slecht tussen sommige andere camera’s in de verkoopblaadjes.

Laat u echter niet verblinden door de megapixels, lieve lezer. Megapixels zeggen niet alles, en 6 megapixel is ruim voldoende voor mooie afdrukken, zelfs tot 20×30 cm. Het is nog even wachten op precieze prijsinformatie over de D40x, maar vermoedelijk zal het verschil te groot zijn (200 dollar en meer) om verantwoord te zijn. De D40 (die blijft bestaan) is met zijn 6 megapixel een goeie camera, die zijn geld waard is.

Wil je toch meer, overweeg dan een upgrade naar een D80, naar een D60 die misschien binnenkort wordt aangekondigd, of een ander merk, in plaats van naar dit nieuwste marketingmodelletje.

Maar da’s mijn gedacht eh…

2 thoughts on “D40x”

  1. Was precies mijn idee. Heb liever een interne motor, dan 10mp op een camera, waar vervolgens niet alle objectieven op kunnen 🙂 Daarom eergisteren een D50 gekocht.

Reageer!