Het geslacht Van Essen

BabyhandTussen het politiek gerommel – dat een Oostendse judoka gisteren in gang gezet heeft – door, krijgen we al de hele week berichtjes in het nieuws over Jasper Van Essen, de baby die zondag te vondeling werd gelegd aan het station in Essen.

De verhalen sloegen over van verwondering en geschoktheid zondag bij het vernemen van het nieuws naar bijna vertedering en ontroering eens bekend was dat het kind door goede zorgen wordt omringd en in goede gezondheid verkeert. Al moeten we natuurlijk niet al te veel gaan romantiseren: er staan het kind nog harde tijden te wachten. Volgens de laatste berichtgeving is er nu een spoor van de natuurlijke ouders, maar het is zeer de vraag of het wel wenselijk is dat mensen die hun kind gedumpt hebben nog wel ooit verantwoordelijkheid over een kind mogen dragen.

Maar kijk, daar sta je dan als politieman met een onbekend kind. En zoals het spreekwoord het zegt: het kind moet toch een naam hebben eh. En zo geschiedde, de jongen werd Jasper Van Essen genoemd. Een mooie, creatieve naam. En eigenlijk wel iets speciaals, als je erover nadenkt. Want met de gebeurtenissen van de afgelopen week is een nieuwe bloedlijn begonnen. Da’s toch uniek, neen? Iedereen heeft toch wel ergens familie en linken en stambomen en relaties?

Jasper niet. Jasper staat aan het hoofd van de nieuwe bloedlijn van de Van Essens. En als over honderd jaar Jasper ijverig voor nageslacht zal gezorgd hebben, dan zal die hele familie teruggaan tot het drama van zondag, en niet verder.

Ik vind dat iets speciaals. Maar dat kan aan mij liggen.

Of hoe een nachtmerrie toch iets sprookjesachtigs kan hebben. Ik wens Jasper en zijn omgeving in ieder geval veel sterkte, goede moed en succes. Maar vooral veel liefde. En veel nageslacht natuurlijk.

4 thoughts on “Het geslacht Van Essen”

 1. Hallo Karel
  Ik ben al jaren op zoek naar de broers Karel, Diederik en Alfred van Essen .In de zestiger jaren woonde zij met hun ouders in Elburg. Ken je hen/ Is het familie van je?
  mail me als jekunt
  joanschilstra@live.nl

 2. Euhm neen, ik heb totaal niets met de naam ‘Van Essen’ te maken. Bovenstaand artikel was alleen een mijmering van mijnentwege over Jasper die een volledig nieuwe familielijn opstart…

 3. Hoi,

  Eigenlijk is het triest dat zo’n baby ter vondeling wordt gelegd, terwijl mijn broer en schoonzus Edwin en Bianca van Essen geen kinderen kunnen krijgen en druk bezig zijn voor adoptie en er zijn er velen met hun die in dezelfde situatie zitten. Misschien kunnen zij Jasper wel adopteren blijft hij in ieder geval van Essen heten????

  Henneke

 4. Ja, dat is waar. Maar ik vind ook wel dat ,als men zich zo focust op het hebben van kinderen , men niet meer ziet dat het leven meer is dan dat. Ik denk ook wel eens ,Stel dat je pas een kind kunt keijgen als het al een stuk groter is en ook niet meer zo “aaibaar” hoeveel mensen zouden dan nog een kind willen. Ja, ik weet dat het idioot klinkt. Maar een baby is zo schattig, maar over een aantal jaren zjn ze dat niet meet en zijn het ook zg. hangjongeren die ook voor de ouders vaak niet meet leuk zijn. Hopelijk kunnen zij ook goed relativeren en ook de andere kant van het verhaal zien. er is een gezegde dat zegt:bezit van de zaak is einde vermaak. Ik weet waar ik het over heb.
  Maar niettemin, het is jammer. Maar tevens denk ik ook aan al die vrouwen die wel graag een partner zouden willen en niet hebben en die net zogoed een kinderwens hebben. Daas hoor je nooit iemand over.. Ovrigens heb ik niets met de familie van Essen, ik was naar een special iemand op zoek, en voorzover ik weet heeft men voor de kleine Jasper al een pleeggezin gevonden Fijne dag verder , geniet ervan de zonschijnt
  Groeten
  Jo-an

Reageer!