Zomerfilms

Ik ga niet vaak naar de cinema. Niet omdat het me niet interesseert, maar omdat het duur is, en er vaak gewoon niet van komt.

Ik kan genieten van een goede film. En ik kan genieten van een geweldige klank- en beeldervaring. Maar meestal blijft mijn filmervaring beperkt tot het kijken van een van mijn talrijke DVD’tjes thuis.

Maar niet de afgelopen maand! Er waren enkele films in de zalen die ik graag cinema-gewijs wilde zien, en ik ben de afgelopen weken maar liefst vier keer bioscoopbezoeker geweest. Da’s voorwaar meer dan normaal gezien op een jaar.

Voor de geïnteresseerden volgen hieronder kort mijn ervaringen en bedenkingen over United 93, Cars, Over The Hedge en Pirates Of The Carribean 2. Ze draaien allevier nog in de Vlaamse zalen, dus misschien breng ik je op ideeën.

United 93

Ik herinner me 11 september 2001 nog als de dag van gisteren. Ik weet exact nog waar ik was toen ik hoorde van de aanslagen in Amerika. Ik heb bij wijze van spreken live het tweede vliegtuig in het WTC horen vliegen (op de radio). En ik weet vooral hoe geschrokken ik was, en wat voor vreemd sfeertje er in onze cafetaria op het werk heerste.

Er zijn al heel wat documentaires gemaakt over de dag, en nu zijn ook de eerste bioscoopfilms er: United 93 en in het najaar World Trade Center.

Toen ik hoorde over de films, had ik niet veel interesse. Want ik hou niet van de manier waarop Amerikanen alles opblazen. Toen verschillende recensies me echter verzekerden dat United 93 geen Hollywood-drama was geworden, waarbij elke gewone burger een held werd, wilde ik deze film zien. De film vertelt in real time het verhaal van vlucht 93, die op 11 september gekaapt werd, en als enige van de vier vluchten zijn bestemming niet bereikte, maar neerstortte, vermoedelijk door toedoen van de passagiers.

Het is een boeiende, maar vooral beklijvende en meeslepende film geworden, zij het dan niet geschikt voor gevoelige zieltjes.

Een minpuntje mag uiteraard: de film is misschien geen Hollywood-drama, maar is toch gericht op Amerikanen. Een beetje vertrouwdheid met de Amerikaanse staatsinstellingen, het Amerikaanse leger en de Amerikaanse manier van luchthavens en het luchtruim uitbaten, kunnen helpen. Want de termen vliegen vrolijk in het rond.

[Cinebel]

Cars

Ik ben een zeer grote fan van animatiehuis Pixar. De films uit dit huis (Toy Story 1 & 2, A bug’s life, Monsters Inc., Finding Nemo en The Incredibles) zijn stuk voor stuk grafische pareltjes, met een goed verhaal en de nodige humor. En ook de bijhorende kortfilmpjes zijn steeds weer de moeite.

Over Cars was ik echter al van vorig jaar, toen ik de eerste trailer zag, zeer skeptisch. Hoewel ik een autoliefhebber was, zag ik totaal geen mogelijkheden in een film waarin enkel auto’s meespelen. Ik vroeg me dus – samen met vele anderen – af of dit Pixar’s eerste flop zou worden.

Ik heb de jongens van Pixar toch het voordeel van de twijfel gegeven, en heb me door enkele recensies laten overhalen om te gaan kijken. En ik heb best wel genoten, maar dit is duidelijk de minste van alle Pixar-films. Een flop zou ik het niet noemen, maar een echt succes is de film hier in België toch niet. En een sterk verhaal is het allerminst, maar het is allemaal best aardig. Als je je over het het flitsende, Amerikaanse, autowereldgeweld kan zetten, en je bent een liefhebber van grafische pareltjes, dan kan je best genieten van deze film, zijn personages, zijn verhaal en zijn soundtrack. Hou je eerder van verhaaltjes met speelgoedtuigjes, knuffelbare monsters, lieve visjes of dappere superhelden, bespaar je dan het ticket voor deze film.

Ik wacht alvast in spanning op de volgende Pixar, die volgende zomer weer beterschap beloofd: Ratatouille.

[Cinebel]

Over The Hedge

Ik heb net hierboven verkondigd dat ik een grote fan ben van animatiehuis Pixar. De verhalen van Pixar zijn grafisch sterk én goed onderbouwd. En dat maakt voor mij het onderscheid des te groter met de rest van de industrie die vaak achterholt, en nog vaker schromelijk mislukt. Enkel de Shrek-films wisten mij tot nu toe te betoveren – voor de rest vond ik films als Ice Age grafisch schrikwekkend, en leken films als Shark’s Tale en Madagascar mij het kijken niet waard (en dat heb ik dan ook niet gedaan).

Met Over The Hedge lag het anders. Hier wist de trailer mijn interesse te wekken, en ik heb mezelf er dus een bioscoopticketje voor aangeschaft. En achteraf gezien ben ik heel blij met mijn aankoop; ik heb 85 minuten genoten. Verwacht geen sterk verhaal met diep uitgewerkte personages, maar gewoon anderhalf uur fun. De animatie is grafisch goed genoeg, en de humor is misschien soms wat voorgekauwd, maar de schatermomenten zijn veelvuldig aanwezig.

Yup, dit is een film waar je vrolijk buiten komt. Een aanrader voor wie een avondje zinloze ontspanning zoekt!

[Cinebel]

Pirates of the Carribean: Dead Man’s Chest

En dan de teleurstelling van de avond: het tweede deel van Disney’s Pirates of the Carribean. Ik herinner mij dat we ons ticketje voor de eerste film indertijd vrij impulsief gekocht hebben, afgaande op de filmaffiches, en dat we met volle teugen genoten hebben van de film. Het is altijd een plezier om Johnny Depp te zien acteren, en als kapitein Jack Sparrow is hij gewéééldig. Achteraf hebben we de DVD al vele keren herbekeken.

De verwachtingen voor het vervolg waren dan ook hoog gespannen. Al rook ik al onraad toen ik hoorde dat deel 2 en deel 3 samen zijn opgenomen – ik voelde een open einde van kilometers ver aankomen. Wat we uiteindelijk gekregen hebben is niet zomaar een open einde, maar is gewoon een compleet onafgewerkte film. Ik wil met hetzelfde ticketje volgend jaar naar deel 3 gaan, want in deze film is een zeer onvolledig verhaal verteld. Uiteraard mag ik niet te veel zeggen over de plot, maar alle verhaallijnen liggen nog open – er is zelfs nog geen enkele slechterik gesneuveld, stel u voor!

Ik volg yab volledig in haar kritiek: de grafische en visuele effecten vliegen je rond het hoofd, maar de humor en een sterk verhaal zijn ver te zoeken. De enige scene die zeer genietbaar was (op het eiland met de aboriginals) blijkt achteraf volledig irrelevant te zijn (tenzij deel 3 hier verandering in brengt), en de rest van het verhaal wordt warrig en ongeloofwaardig aangebracht.

Neen, neen, neen, wij zijn niet tevreden. Captain Jack is back, maar heeft veel van zijn flair verloren. Jammer.

[Cinebel]

One thought on “Zomerfilms”

Reageer!