Menenpoort

24 juli 2006. Over één jaar kan je je aan 80-jarig feestgedruis verwachten in mijn ouderlijke stad Ieper, want op 24 juli 1927 werd de Menenpoort officieel ingehuldigd.

De Menenpoort van opzijDe Menenpoort is een triomfboog bij een van de ingangen van Ieper, en is zowat het bekendste oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog. Op het monument staan 54.896 namen geschreven van gesneuvelde soldaten wiens lichaam nooit gevonden werd. En dan nog was er niet genoeg plaats – de namen gaan tot 15 augustus 1917 – de 34.984 soldaten die daarna nog gesneuveld zijn, worden herinnerd op het Tyne Cot Cemetery in Passendale (‘t Tinnekot in de Ieperse volksmond).

De Last PostOp 1 juli 1928 werd voor het eerst de Last Post gespeeld onder de Menenpoort. Van 11 november 1929 (en niet vanaf 1927 zoals foutief op Wikipedia staat) tot op de dag van vandaag werd de Last Post elke dag om 20h gespeeld onder de Menenpoort, met als enige uitzondering tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alles bij elkaar heeft de ceremonie dus al meer dan 25.000 keer plaatsgevonden, en élke avond opnieuw trekt het korte ritueel hele troepen Engelsen.

De Menenpoort is dus een monument met een geschiedenis, met een reputatie, met een betekenis. Meer informatie over de Menenpoort vind je her en der op internet. Wat overigens grappig is, is dat je meer informatie vindt in het Engels dan in het Nederlands. Het is dan ook vooral een monument van en voor de Engelsen. Overigens is het grondgebied waarop de Menenpoort (en alle Engelse oorlogskerkhoven) staat, officieel Engeland. Vergelijk bijvoorbeeld de Nederlandstalige Wikipedia-pagina met de Engelstalige; deze laatste is veel uitgebreider dan de eerste.

En dus loopt het in Ieper constant vol met Engelse toeristen. En die Engelse toeristen zijn dól op gadgets en Ieperse koopwaar: Belgian Chocolates in de eerste plaats, maar ook souvenirs van Ieper (de Ieperse katjes), allerhande oorlogssouvenirs, en ze hebben ook een uitgebreide interesse in messen en Zippo-aanstekers.

Om Zippo-aanstekers en Ieperse souvenirs te combineren, hebben ze bij mij thuis voor de winkel een exclusieve reeks Zippo-aanstekers laten maken, met daarop de Menenpoort. Op de 79ste verjaardag van dat monument vond ik dat dit exclusieve collector’s item wel een plaatsje op deze pagina’s verdiende.

De Menenpoort Zippo

Een echte zippo, met een gravure van de Menenpoort, waarvan er slechts 50 stuks gemaakt werden. Een hebbedingetje, met andere woorden. Mocht er iemand meer interesse hebben, dan mag je altijd een seintje geven.

Ondertussen wens ik de Menenpoort van harte een gelukkige verjaardag. Op naar de 80!

“Their name liveth for evermore.”

3 thoughts on “Menenpoort”

  1. Jammer dat ik niet rook. 😉

    De Menenpoort staat, samen met Ieper en de kattenstoet aldaar, al een tijdje op mijn ooit-eens-te-bezoekenlijstje. Alleen spijtig dat het zo ver rijden is.

  2. Zeker doen! De stad is een bezoekje méér dan waard.

    En inderdaad, ‘t is ver van Leuven, maar als het een troost kan zijn: ik doe die afstand minstens een keer per maand 🙂

  3. hallo ik heb een vraag.ik moet voor een presentatie voor school uitzoeken waar ik zippo,s zou kunne laten maken.kan mischien iemand een link stuuren???alsvast dank dank

Reageer!