Sint-Truiden

Het nieuwe televisieseizoen is begonnen. Dat wil zoveel zeggen als: zet uw televisie drie maanden uit, want er is geen halve fluit te beleven. Een goede zaak, eigenlijk.

Nu, voor het zover zijn, zijn er nog een paar programma’s die hun uitlopertjes hebben. Morgen is het op VTM de grote finale van ‘Op zoek naar Maria’ (Dendermonde is nogal in de ban van onze Fleur, die hier een straat verder opgegroeid is), en vanavond staat er een restaurant op het spel voor Claudio en Gaëlle of voor Ann en Tom in de ontknoping van het tweede seizoen van ‘Mijn restaurant’.

Ik ga me hier niet aan besprekingen of pronostieken wagen. Maar ik vroeg me af hoe dat nu eigenlijk zat met dat SMS’en. Of er geen oneerlijke concurrentie zit in die SMS’jes.

Er is iets te doen rond verloren SMS’jes bij Mobistar, maar hoe gaan ze bij VTM of bij Paratel of bij Mobistar om met fout gespelde SMS’jes? “Kortrijk” is redelijk rechtoe rechtaan, en een enkeling zal er misschien ‘Kortryk’ van maken, maar de meesten zullen dit wel juist spellen. Maar Sint-Truiden? Ik kan wel een aantal schrijfwijzen bedenken:

 • Sint-Truiden (de juiste)
 • Sinttruiden
 • St-Truiden
 • St.-Truiden
 • St Truiden
 • St. Truiden
 • Sint Truiden

Die foute spelwijzen komen mee in de pool van de SMS’jes van de andere spelprogramma’s (alle programma’s werken met 6677 als SMS-nummer), maar worden ze er ook weer uitgevist? Gaat een stem voor ‘Sinttruiden’ ook naar Ann en Tom? Of tellen enkel de correct gespelde? En is dat dus een oneerlijk voordeel voor het kleine Italiaantje uit Kortrijk en zijn schone?

Heeft u dat al eens proberen te doen, met zo’n intelligente GSM die u probeert spellingssuggesties te geven? Sint-koppelteken-truiden?

Doet me denken aan de sketch van Geert Hoste, waarbij hij zei dat het Limburg-gevoel er gewoon op terug te brengen is dat ‘Limburg’ veel eenvoudiger is om te SMS’en dan ‘West-Vlaanderen’, ‘Oost-Vlaanderen’, ‘Vlaams-Brabant’ en ‘Aaaaaaaaaantwaaaaaaaaaarpeeeeeeeeeu’.

Maar dus: stem correct. SMS ‘Sint-Truiden’, mét koppelteken, naar 6677.

Zondag is het gelukkig niet met SMS’jes te doen, maar met bollekes kleuren. En dan maar binnen de lijntjes blijven.

2 thoughts on “Sint-Truiden”

 1. Volgend jaar met restaurants in Lo, As, … ?

  Overigens, er is niet echt een probleem met die verschillende spellingswijzen voor Sint-Triuden (hier heb je er nog een), want iedereen SMS’te toch gewoon “Kortrijk”, zoals we ondertussen weten. Of wou je zeggen dat ze maar gewonnen hebben dankzij hun simpel te spellen stadsnaam ? (En dan nog, Kortijk, Kotrtijk, Kotrijk, …, ze zullen ook wel de revue gepasseerd zijn).

  Om even van je ondertussen achterhaalde onderwerp af te wijken (;-)), VTM had het al verraden dat Kortrijk gewonnen had toen de helicopter opsteeg: hij vloog weg in de richting waarin je nog wat zonlicht kon zien, doorgaans in de avonduren ook wel eens “westen” genaamd. En vanuit Vilvoorde is de kortste weg naar Suint-Triden niet westwaarts… dus kon het maar Kortrijk zijn.

  Enfin, de beste heeft – zoals altijd – gewonnen, en wie kan daar ongelukkig om zijn?

 2. Enfin, de beste heeft – zoals altijd – gewonnen

  Als Sint-Truiden had gewonnen, had je hier vast iets geschreven in de trant van “de beste moet – zoals altijd – het onderspit delven”. Volgens mij is ‘altijd’ zeer relatief.

Reageer!