Canard commerciale

De Standaard werd vandaag gemaakt door Jan Fabre, en was volledig aan schoonheid gewijd. Op zich vond ik de speciale editie die Luc Tuymans vorig jaar gemaakt heeft, beter geslaagd, maar kom – we klagen niet. Een krant die vol staat met paginagrote mooie foto’s is altijd fijn. Is altijd schoon!

Minder schoon is de manier waarop deze krant zich soms bezondigt aan vuile commerce. Peter Vandermeersch – algemeen hoofdredacteur van de krant – is vorig jaar tot marketeer van het jaar verkozen. Gisterenmiddag op de radio heeft hij een staaltje van die ‘marketing’ getoond. Ik vond het er gewoon ferm over.

StuBru, middag, Sofie Lemaire haar nieuw program. Sofie heeft een item over de canards die terug zijn in Frankrijk – de krantenjongens die de voorpagina’s afroepen. Reden: dalende krantenverkoop. Terwijl in België de krantenverkoop stijgt. Reden genoeg voor Sofie om Peter hierover even op te bellen. Het interview in kwestie is te beluisteren op de StuBru-site.

Tijdens het interview laat Sofie enkele voorbeelden horen van hoe de Vlaamse kranten zouden klinken als zo’n krantenjongens terug in het straatbeeld zouden verschijnen. Een krantenjongen roept onder andere de voorpagina van De Standaard af. Waarop Vandermeersch zeer subtiel toevoegt: “Ja, dat is geweldig! Als dat nu morgen zou zijn, dan zou die krantenjongen kunnen afroepen dat de krant door Jan Fabre gemaakt is, want we zijn op dit eigenste moment met de kunstenaar aan het vergaderen, en het wordt een heel bijzondere krant.”

Totààl irrelevant, totààl ongepast.  Platte commerce. Dan zijn ze al eens zo vriendelijk om u op te bellen.

Maar ha! Ik heb lekker gewacht tot alle krantenwinkels toe zijn en er nergens zo’n exclusieve krant meer te krijgen is, voor ik mijn gal spuw. Op deze manier is dit gezaag tenminste geen verdoken reclame voor Fabre zijn gazetje. 🙂 Ha!

Reageer!