Olympische gedachte

Allee het circus zit er weer op. En kijk, België heeft uiteindelijk nog twee medailles mee naar huis, als dat niet mooi is van onze atletiek-vrouwen. Een welgemeende proficiat en dergelijke meer.

Maar toch. Ondanks de goudzilveren euforie staat de krant vandaag vol met artikels over hoe belabberd België er wel uit komt, en hoe de doelstellingen niet gehaald zijn, en hoe er iets serieus mis is, en hoe we alles op alles gaan zetten om het in 2012 beter te doen en dat het zo echt niet verder kan en si en la.

Ik heb er de zoekfunctie van de online krant op nageslagen: de Olympische gedachte “Deelnemen is belangrijker dan winnen” is nérgens terug te vinden in die artikels.

Blijkbaar is winnen dus belangrijker dan deelnemen. Spijtig.

Als weerwerk van een kleine blogger sluit ik daarom bij deze graag af met een Samsonburgemeestereske slotspeech:

Aan alle Belgische atleten die medailles gewonnen hebben: proficiat!
Aan alle Belgische atleten die géén medailles gewonnen hebben: ook proficat!!!

3 thoughts on “Olympische gedachte”

  1. Dé olympische gedachten zijn ze idd vergeten. Voor mij liever 10 miljoen belgen die met plezier op een normaal niveau aan sport doen dan 10 belgen die zich een half leven op een -naar mijn mening- verre van gezonde manier moeten uitsloven om een medaille te winnen.

  2. Het Olympisch motto is: sneller, hoger, sterker

    en het credo van Pierre de Coubertin is (volgens wikipedia): “het belangrijkst bij de Olympische Spelen is niet de overwinning, maar de deelname, zoals ook in het leven niet de overwinning, maar het streven naar een doel het belangrijkst is. Het belangrijkst is niet, om veroverd te hebben, maar om goed gevochten te hebben.”

    De Olympische gedachte is toch wat straffer geformuleerd dan “Deelnemen is belangrijker dan winnen” 🙂

Reageer!