Weken of werken?

Dag trouwe lezer. U hebt ongetwijfeld al het bericht met de Sensoa-oproep gelezen op deze blog.

Zoals ik gisteren in het artikel al vermeldde, heeft zowat heel bloggend Vlaanderen deze oproep ondertussen op zijn blog staan. Ik denk eerlijk gezegd dat Ilse van Sensoa gewoon de Metatale top 100 genomen heeft, en al die blogs één voor één heeft aangeschreven.

Op zich niets mis mee, een neen heb je, een ja heeft ze van heel wat mensen gekregen.

Nu, wat er op zich heel interessant is aan de oproep, is dat er wat typfoutjes in stonden. Er stond:

“Om initiatieven uit te weken voor jongvolwassenen rond seksualiteit,”

Nu weet ik dat er bij seksualiteit heel wat week gedoe komt kijken, maar die ‘weken’ lijkt me toch een typfout te zijn, waar ‘werken’ moest staan.

Het boeiende is dat dat wel een beeld geeft van hoe klakkeloos bloggers oproepen overnemen op hun blog. Kopiëren en plakken ze gewoon de tekst in een blogbericht zonder boe of ba, en zonder na te lezen? Of corrigeren ze de foutjes? Of gaan ze zelfs de inhoud gewoon gaan herwerken in een eigen tekst?

Een eenvoudig zoekopdrachtje op Google Blogsearch leert ons al heel wat. Google Blogsearch heeft 16 blogs gevonden die over de oproep schrijven. Dat zijn er in de praktijk meer, maar kom.

De meerderheid – 10 blogs – heeft het tekstje gewoon klakkeloos overgenomen, mét typfout. Lamazone, Dikkie, ikzelf en Pietel hebben de tekst letterlijk overgenomen, maar mét correctie. En Michel Vuijlsteke (op zijn eigen blog en op Gentblogt) en Koen Fillet (niet in Googles resultaten) tenslotte hebben zich de moeite genomen het tekstje te herschrijven.

Conclusies:

  • typfoutjes in massa-oproepen leveren interessante statistiek
  • Bloggersch, weest kritisch voor gij iets publieseert!

4 thoughts on “Weken of werken?”

  1. Op mijn ‘Virals’ blog (http://maarten.typepad.com/virals) is het ‘standard policy’ om zo’n dingen quasi letterlijk over te nemen 🙂

    De hele reden waarom ik die blog heb opgezet is om een plaats te hebben om al die toegestuurde dingen op te dumpen, vooral als het onderwerp niets of weinig met mijn ‘hoofdblog’ te maken heeft. De tagline is dan ook ‘Marketeers, op deze blog heb je altijd prijs’…

Reageer!