Googlebar Lite

Een zoekveld in een browser: indertijd revolutionair, tegenwoordig een standaard feature. Of het nu Internet Explorer, Firefox, Safari of Opera is – elke internetbladeraar heeft tegenwoordig rechtsboven, naast de adresbalk, een veldje staan waarmee je snel naar Google of een andere zoekmachine kan.

Standaard zoekveldje in Firefox (rechts)

Voor die veldjes er stonden, was je aangewezen op een plugin om die functionaliteit in je browser te krijgen. Bijvoorbeeld de Google Toolbar van Google zelf. Tegenwoordig is zo’n uitgebreide toolbar veel minder noodzakelijk, dankzij de ingebouwde zoekveldjes.

En toch. Ze hebben hun nut absoluut nog niet verloren, de volledige toolbars. Want de power users halen meer uit hun zoekmachine dankzij een aparte toolbar. Zo’n aparte toolbar laat bijvoorbeeld toe om rechtstreeks naar de Image Search te gaan, om binnen een site te zoeken, om de zoektermen te highlighten, of om vlotter doorheen een site te navigeren. Geef mij dus maar zo’n goeie ouwe balk, in plaats van het beperkte zoekveldje dat je standaard krijgt.

Googlebar Lite

Wil je zo’n balk, dan bestaan er veel oplossingen. Bijvoorbeeld de toolbars van Google, Yahoo!, MSN en co zelf (voor Internet Explorer, en sommige ook voor Firefox). Of googlebar voor Firefox. Of de light variant van die laatste, en da’s mijn favoriet: Googlebar Lite. Voor de derde week op rij krijg je als Plugin op woensdag een Google-extensie voor Firefox cadeau.

In onderstaande screenshot krijg je alvast een idee van de opties in de extensie, maar net als bij vele andere extensies geldt de regel: uitproberen is de beste manier om deze fijne plugin te leren kennen.

Opties

Toch een kleine greep uit de mogelijkheden: bijhouden van een zoekgeschiedenis, rechtstreeks naar afbeelding- en andere zoekers gaan via knoppen of sneltoetsen (Ctrl+Enter na het intikken van een zoekterm brengt me rechtstreeks naar de afbeeldingen), zoeken binnen een site, navigeren doorheen een site met behulp van de Up-knop, en highlighten en zoeken van zoektermen binnen een pagina.

Googlebar Lite - Highlights

Dat laatste is bijzonder handig. Stel je voor: je zoekt informatie over sneup en Google laat je op een pagina belanden met heel veel tekst. Je vindt niet direct de passage over sneup. Via highlight kan je onmiddellijk alle voorkomens van het woord sneup laten inkleuren, en door op de zoekterm-knoppen te klikken spring je direct naar het eerstvolgende voorkomen van het woord binnen de pagina. Handig, ik zeg het u.

Een onmisbare extensie voor mij.

Download Googlebar Lite voor Firefox

One thought on “Googlebar Lite”

Reageer!