Hogere wiskunde met VTM

Goeiendag, ik heb voor u gemediawatcht.

Op kotnet.absurd, de humor-nieuwsgroep van de K.U.Leuven-studenten, is een paar dagen een discussie aan de gang geweest over de oplossing van een raadseltje in Quiz Live (VTM), een van de vele bel-en-laat-je-bedriegen-spelletjes die ‘s avonds laat op onze Vlaamse televisie uitgezonden worden, om de argeloze nachtkijker te strikken.

Dit was dinsdagavond de opgave:

Belspel

Ziet er op zich een makkie uit, niet? Als je de bizarre opgave ‘Tel alles op’ even wegdenkt, en de komma’s gewoon weglaat, krijg je 7 x 0 + 4 + 60 x 8 – 20 + 6.

Simpele opgave? Of boerenbedrog? Lees even verder…

Wie enkele elementaire regels van de wiskunde toepast, weet dat vermenigvuldigen voorrang heeft op optellen, en dat hier dus eigenlijk staat: (7 x 0) + 4 + (60 x 8) – 20 + 6, ofwel 470. Helaas – irritante zoemer – fout. Okee, dan de voorrangsregels even negeren: 7 x 0 (= 0), + 4 (= 4), + 60 (= 64), x 8 (= 512), – 20 (= 492) + 6, = 498. Alweer de zoemer: mis.

Blijkbaar is de oplossing diezelfde avond niet meer gevonden, en hebben ze de volgende avond verder gezocht. Nadat ook die avond vruchteloos dreigde af te lopen, en alle mogelijke getallen de revue gepasseerd waren, heeft de presentator de getallen 9, 7 en 9 laten zien als hint, en heeft iemand het antwoord 799 doorgebeld, in de allerlaatste minuut. Het antwoord werd goedgekeurd, en de kous was af. Hoe de berekening in godsnaam tot 799 kan leiden, werd er niet bij gezegd.

De studenten van kotnet.absurd hebben zich de afgelopen dagen suf gezocht op een manier die ook maar van ver de oplossing benaderde, en ze hebben niets gevonden. Eén iemand heeft zelfs een programmaatje geschreven om te controleren wat alle mogelijke oplossingen zijn als je creatief haakjes plaatst. Voor de geïnteresseerden: -8064, -7532, -5370, -5334, -5006, -4970, -2688, -2492, -1584, -1152, -1076, -1052, -1050, -762, -710, -686, -528, -384, -356, -332, 458, 470, 482, 486, 494, 498, 678, 690, 3206, 3254, 3290, 3362, 3374, 3402, 3450, 3486, 3558 en 3570. Geen 799.

Aanvechten bij VTM en een prijs eisen voor de eerste die 470 geantwoord heeft? Nop. In de gebruiksregels staat duidelijk:

Of een antwoord “goed” of “fout” is, wordt enkel en alleen door de Producent bepaald en hierover kan geen discussie worden gevoerd met de Producent.

Op die manier is het wel makkelijk natuurlijk… Ze geven een opgave, ze wachten een uur, tot er goed wat centen binnengerold zijn, en de laatste oplossing keuren ze goed, of die nu op iets slaat of niet.

Het líjkt allemaal zo aantrekkelijk eh… effe bellen naar een nummer om een belachelijk simpel puzzeltje op te lossen, en je wint een mooie geldprijs! Maar iedere keer je probeert, ben je een euro kwijt. Na vijfhonderd keer proberen raak je éindelijk binnen, en dan blijkt je logische antwoord fout te zijn…

Er zijn zo al genoeg gevallen bekend van drama’s bij argeloze kijkers die op een mooie dag hun telefoonrekening van honderden of duizenden euro’s binnenkrijgen. Humo heeft een tijd geleden al eens het dekseltje van dit vuile potje wat opgelicht, en het rook niet goed.

Boerenbedrog dus. De argeloze VTM-kijker (die – sorry – van niet beter weet) strikken, zelf het geld opstrijken, en de sympathieke kandidaten in een schuldenput duwen. En dat allemaal zonder deurwaarder.

Afvoeren!

Update 3 juni: Ondertussen – na veel gepalaver op diverse fora, en veel discussies met de lezers van diverse weblogs – blijkt er tóch een sluitend systeem achter de oplossing te zitten. Zie hiervoor het artikel “Kwelspelletjes“.
Wat echter niet wegneemt dat heel het belspelletjes-concept een vies potje blijft, waarmee heel wat argeloze kijkers het geld uit de zakken geklopt wordt. De oplossing is namelijk vrij complex, en eens ze teveel correcte antwoorden beginnen binnen te krijgen, verzinnen ze wel iets nieuws…

41 thoughts on “Hogere wiskunde met VTM”

 1. Beste,

  ik heb zelf een mail geschreven naar VTM om de wiskundige oplossing te hebben van dit raadsel…

  Steeds geen antwoord 🙂

  Mvg

  Alexandre

 2. Antwoord van VTM 🙂

  Big LOL

  Mijnheer,

  Wij danken u voor uw interesse in de rekenpuzzel die werd gespeeld tijdens Quiz Live op dinsdag 11 mei 2006.

  Hierbij willen we u als kijker verzekeren dat al onze puzzels worden opgesteld volgens een vastgelegde set van spelregels, waarbij het correcte antwoord op basis van een logische redenering kan gevonden worden. Het correcte antwoord werd gedurende de hele spelduur in beeld bewaard in een enveloppe.

  Helaas is het niet mogelijk om te verklappen volgens welke berekensleutel de puzzel dient opgelost te worden. Deze sleutel maakt net deel uit van de uitdaging voor al de deelnemers aan het spel. Het vrijgeven hiervan zou betekenen dat in de toekomst geen dergelijke spellen meer gespeeld kunnen worden, wat het spelplezier van vele kijkers zou bederven.

  Wij hopen dat u hiervoor het nodige begrip kan opbrengen. Toch willen we u nogmaals op het hart drukken dat al onze puzzels en spellen onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder staan en op een grondige en zorgvuldige manier worden samengesteld op basis van duidelijk vastgelegde spelregels.

  Wij hopen u op deze manier een antwoord te kunnen geven op uw vraag. In ieder geval wensen we u nog veel kijk- en spelplezier met Quiz Live.

  Met vriendelijke groet,

  Het Quiz Live-team

 3. AHA!!! Ben blij dat er nog mensen mee bezig zijn, ik heb hier intussen al verschillende mails over geschreven.

  Ik laat het hier in ieder geval niet mee en ik hoop jullie ook niet. Wanneer ik vraag naar gegevens over de gerechtsdeurwaarder krijg ik als antwoord:

  “Om de privacy van onze gerechtsdeurwaarder te garanderen is het voor ons onmogelijk om haar contactgegevens door te geven.”

  Ik heb intussen ook al contact opgenomen met kabinet van Freya Van den Bossche (consumentenzaken) en ook de Cel Consumentenbedrog.

  Intussen antwoord gekregen:

  Beste meneer Verrept,

  Ik heb je mail van 16 mei goed ontvangen en ik heb je klacht zorgvuldig bestudeerd. Ik begrijp je bezorgdheid volledig.

  Ik heb je dossier overgemaakt aan de Algemene Directie Controle en Bemiddeling, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel met de vraag je klacht te willen onderzoeken.

  Zodra dat mogelijk is, zal ik je op de hoogte brengen van de resultaten van hun onderzoek.

  Met vriendelijke groeten

  Pierre Dejemeppe
  Directeur cel Consumentenzaken

 4. Ook ik ben 1 van de velen die na die uitzendingen toch eens een mail gestuurd heeft om te informeren hoe men in hemelsnaam tot 799 kon komen.

  Dit was immers geen alleenstaand geval !!! alle puzzels zijn namelijk onoplosbaar en puur geldklopperij.

  Volgende week op VTM

  ZES + DRIE

  tel alles op !!!

  1e beller : 9
  *pweeeeuuut*
  2e beller : 6
  *pweeeeuuut*

  714 bellers en 5 uur nutteloze TV later.

  We geven een tip ! Het juiste antwoord ligt tussen 412 en 414

  715e beller : 9
  *pweeeeuuut*

  716e beller : 9
  *pweeeeuuut*

  (ja het blijven VTM-kijkers natuurlijk…)

  717e beller : 413
  *jeeeej*

  Proficiat meneer !!! U heeft nu 1 kans op 10000 om het geldbedrag te winnen waar ik vanavond al heel de tijd mee rondzwaai.

  Volgende spel …

  TWEE+TWEE

  *zucht*

  Ben echt blij dat er iemand klacht heeft neergelegd, zo kan het niet verder. Sommigen zeggen misschien dat het normaal en aanvaard is om geld te kloppen uit de zakken van mensen wiens IQ lager is dan hun schoenmaat maar het blijft pure oplichting.

 5. Ik vraag nij af hoe je met een beetje respect
  in je lijf een dergelijk spelletje kunt presenteren.
  Je weet wat je doet je bedriegt en steelt geld van makkelijk te manipuleren mensen.
  De politiek zou deze mensen moeten beschermen.

 6. Heb ook net een mail gestuurd naar het cabinet van Freya. Hopelijk wordt deze discussie op TV getoond met alle betrokkenen zoals die achterlijke gino, die domme gans met een decolté tot op de grond en ga maar door. En maar zeggen, bel seffens nog eens terug, dan weet je het misschien. ONNOZEL. Dat is mensen aanzetten tot gokken en dat is bij wet streng verboden. Bedriegers, maffioso, gangsters en ik weet nog veel om die mensen te beschrijven. Hopelijk komt het ter discussie en liefst gisteren nog.
  Een zeeeeer kwade man die zich toch niet laat vangen aan zulke maffiapraktijken.

 7. Chapeau aan al degenen die gereageerd hebben op die belspelletjes die duidelijk geen locgica vertonen. Ben nou wel eventjes door m’n nieuwsgierigheid meer dan een uur van mn studietijd kwijt! Maar doe vooral zo voort en laat die bedriegers weten dat dat niet door de beugel kan!!
  Ciao

 8. Ik weet de uitleg:

  tel op:
  => de “juiste” uitkomst : 498
  => de getallen zelf: 7+0+4+6+60+8+20+6 = 111
  => alle romeinse cijfers (http://www.hektra.nl/info/cijfers.html)
  Dit laatste is ‘t moeilijkst.
  –> VI telt bijvoorbeeld als V, I en VI => 12 !!!!
  –> de maaltekens tellen ook als X = 10
  dan bekom je (gegroepeerd per rij): { 5+10+50 } + { (5+1+6) } + { 1 } + { 10+100 } + { 2 } + { 0 } = 190

  en voila:
  190 + 111 + 498 = 799

  Indien U wint met deze methode, gelieve mij te contacteren op quizlive@pj-b.be voor de details ivm de betaling van mijn 20% comissie.

 9. Goed zo!!! Laat jullie niet ontmoedigen!! Want inderdaad deze spelletjes leiden tot grote crisisen in menig huisgezin!! Vraag dat maar aan de facturatiediensten van Belgacom, Telenet, Base, Mobistar en Proximus…

 10. nice, pj

  en hoe zit het dan met ZES + DRIE?

  Het blijft afzetterij. Ze zijn ooit eens aangeklaagd geweest, door test-aankoop ofzo. Het is alleszins in zo’n consumentenprogramma op één gekomen.
  Daar werd alleszins geconcludeerd dat het om gokpraktijken ging en dat die enkel toegelaten zijn met een gokvergunning die ze niet bezitten, maar waarom ze dan niet officieel zijn aangeklaagd en vervolgd, ik weet het niet.

 11. “Strakkere regels voor telefoonspelletjes

  Toeters&Bellen , Play Tonight en Cinco , de belspelletjes op de Vlaamse zenders, worden binnenkort aan striktere regels onderworpen. Zo zullen zware gokkers voortaan gewaarschuwd worden als hun telefoonrekening te hoog oploopt.
  VT4 brengt haar kijkers van deze regels op de hoogte via de website. KanaalTwee beperkt zich tot het vermelden van de kostprijs.

  In opdracht van minister Laurette Onkelinx (PS) bereidt de kansspelencommissie een KB voor dat de maximumprijs vastlegt op twee euro per oproep. Kijkers die te vaak bellen, zullen op de hoge kosten worden gewezen. Bovendien zal er scherp gecontroleerd worden of de spelletjes wel eerlijk verlopen. (KV)”

  Dit staat op de site van het Nieuwsblad, 14/07/2005. Dat is een jaar geleden. Veel verandering heb ik daar niet gezien het laatste jaar.
  Hopelijk worden de echt zware telefoonrekeningen toch voorkomen nu.

 12. Pingback: hans
 13. PJay, je theorie ziet er interessant uit maar hoe verklaar je dan dit:

  TACHTIG
  – VIJFTIG,
  + VIJFTIEN,
  – VIJF
  X DRIE,
  – VIER

  116

  157

  C I = 100 + 1 = 101

  VI I = 5 + 1 + 6 + 1 = 13

  VI I = 5 + 1 + 6 + 1 = 13

  VI = 5 + 1 + 6 = 12

  XD I = 490 + 500 + 10 + 1 = 1001

  VI = 5 + 1 + 6 = 12

  ===========================

  1425

  Ik dacht dus dat het zeker 1425 moest zijn, maar de oplossing bleek 963, hoe leg je die dan uit? Of heb ik een ‘rekenfout’ gemaakt?

 14. Pjay en Stijn waren even verkeerd,

  TACHTIG,
  – VIJFTIG,
  + VIJFTIEN,
  – VIJF,
  X DRIE, (een spatie tussen X en D)
  – VIER

  Stap 1

  “juiste” oplossing 116

  Stap 2

  alles onder mekaar optellen, maar in tachtig zit nog een 8, vijftig een 5 en in vijftien 5 en 10

  dus 80+8 + 50+5 + 15+10+5 + 5 + 3 + 4 = 285

  Stap 3

  C I 100 + 1 = 101
  VI I 5 + 1 + 6 + 1 = 13
  VI I 5 + 1 + 6 + 1 = 13
  VI 5 + 1 + 6 = 12
  X D I 10 + 500 + 1 = 511
  VI 5 + 1 + 6 = 12

  101 + 13 + 13 + 12 + 511 + 12 = 662

  116 + 285 + 662 = 963

  Dit kun je met elke rekensom zo oplossen, komt altijd uit.

  Ik ben wel nog niet wijs uit geraakt aan die hoeveel keer honderd?

  Boekenutje

 15. Hoi,

  dit was de opgave van gisteravond. De oplossing was 88. Nu heb ik dit geprobeerd met Romeinse cijfers en ik kwam er niet. Iemand die wil proberen? Veel succes …

  10 2 (10 tot de 2de macht)

  101 DALMATIERS

  ANNO 2006

  1000
  1000

  EEUWIGHEID

  DE LAATSTE HONDERD DAGEN

  Groetjes,

  Boekenutje

 16. Nu hebben ze weer iets nieuws gevonden he. Raad het antal dieren in het rooster. Het gaat zo: eerst een uur aan een stuk zagen, bel mij, 1.000 euro, laat je horen. Iedereen die belt———-beuuuuuuuuuup, fout. Dan, na een hele irritante uitleg van onzen jimmy, krijg je een tip, 2.
  Ja mensen, er zijn nu nog 10 mogelijkheden he. Ze laten weer een tip zien, .1
  De klok loopt, 3 minuten. Maaaaar, iedereen weet nu het antwoord he. 3 minuten zijn voorbij, spannend, er wordt gebeld, ring-ring. En dan, ineens, peuut peuut peuut peuut????????? Grote verbazing bij onze presentator. Maar mensen, die persoon heeft ingehaakt, dat kan toch niet, alez, hoe is dat nu mogelijk. Hahahahahahahaha, dikke KUTZEVER JA.
  Dan starten ze direct een nieuwe klok, 7 minuten. En je kan 1500 euro verdienen he. En dan , na veel vijven en zessen, wint een (simpele) dame, 310 euro.
  Zo zie je maar…………..
  Het geld binnenrijven bij KANAAL II blijft maar duren. Het is niet te geloven.

 17. wat eigenlijk stilaan even grappig aan het worden is, als het spel zelf, is de polemiek die er rond ontstaan is.

  iedereen spuwt zijn gal over dit soort spelletjes en heeft er de mond van vol dat de mensen die er aan deelnemen moeten beschermd worden tegen zichzelf… maar… die mensen zijn JULLIE. jullie zijn de deelnemers, jullie zijn de kijkers, jullie zijn de stommekloten die bellen in de hoop het grote fortuin binnen te halen. denken jullie nu ECHT dat VTM de duizenden euro’s zomaar voor het rapen heeft om aan idioten als jullie uit te delen??

  sorry, maar wie niet tegen zijn verlies kan, moet niet meedoen. het blijft me opvallen hoe onvoorstelbaar kleingeestig al deze reacties zijn.

  en als ik dan zie dat zelfs universitairen zich met deze materie beginnen bezig te houden, dan pas begin ik me vragen te stellen bij het onderwijs van tegenwoordig…

 18. Euhm…

  Ik heb zelf nog nooit deelgenomen aan dit spelletje. Ik heb het zelfs nog bijna nooit gezien.

  Maar dat belet niet dat ik het niet schandalig mag vinden hoe er met de voeten van de simpele Vlaming gerammeld wordt.

  Dat heeft m.i. weinig met kleingeestigheid te maken.

  En wat ‘al dan niet universitair zijn’ ermee te maken heeft, snap ik al helemaal niet. Van vakjesdenken en kleingeestigheid gesproken…

 19. Beste Mediawatcher,

  Ik weet niet wie je bent, maar als u mijn prof wiskunde zou zijn dan stelde u me net iets teleur, net zoals de kotnetters.
  Als je weet hoe die smeerlappen van de commerciële zenders denken, dan zal je zien dat de oplossing WEL DEGELIJK 799 is, ook al houdt hun denkwijze op geen enkele manier stand in een rechtbank. Alle wiskundigen ter wereld zullen het afkeuren.
  U kan contact met me opnemen, en dan leg ik het uit. Ik kan het niet openbaar maken, want als de commerciële zenders dat doorhebben, zullen ze weer iets nieuws gaan bedenen.

  Het Project is dit misbruik beu, en geeft daarom voor die moeilijke opgaven de oplossingen weg, evenals tips voor de vele bordspelletjes, waar je 1 woord moet raden uit de duizenden die onze taal rijk is.

  Dit, en zoveel meer, vind je op de site, en ook zo kan iedereen die het wil contact opnemen met het Project.

 20. opgave is heeeel relatief en hangt dus af van één bep individu..bvb in het woordje “zestig” staat ook nog eens het woordje “zes”…en als je de uiteindelijke rekensom gemaakt heb moet je al de cijfers nog eens optellen ,dus ook die met een “x” of “:” voor…dus plus 7+0+4+60+8+20 enz enz…daarna nog eens alles apart optellen en dat zou de uitkomst moeten zijn…en als je bvb het cijfer 316 hebt moet je de aparte cijfers 3 + 1 +6 ook optellen in dit geval 10..dan lukt het..

 21. Knap dat jullie proberen een logica te vinden. Iemand met een beetje hoger IQ heeft direct door wat er aan de hand is als die zo een spel voor de eerste maal ziet en doet de moeite niet er een logica achter te zoeken. En inderdaad schandalig dat je geld verdiend aan die “simpelen van geest” die “meespelen”. Maar dergelijke bedriegers zijn meestal zo verdorven van geest dat ze hun eigen abstracte logica ook gebruiken om zichzelf wijs te maken dat ze alleen hun werk maar doen en dat het de schuld van hun werkgever is. Maar zelf zijn ze goede gewetensvolle mensen.

 22. voor mij mogen ze die oplichters direct van de tv halen
  ik belde voor 100€ op een directe lijn
  met een dier met vier letters
  meer dan 20mingeen beller
  hij had nog geen hinds gegeven of ik had het woord al
  maar kreeg steeds die vervekende stem helaas er is geen lijn vrij
  het zijn daar echte (kwal)len
  als wij zo iemand oplichten worden we er voor gestraft maar op tv mag het zo maar
  mvg
  ben

 23. hoi,

  Vandaag weer eens laten vangen tijdens de vtm-quiz op tv ” hoeveel euro tel jij terwijl er 155 euro en 29 cent zichtbaar is op het scherm en op het einde na bijna een uur geen reacties meer te horen ondanks dat de mensen blijven bellen en ik ook krijg en ge duidelijk voelt dat ze je bewust niet doorlaten en je steeds het antwoord van jammer de lijn is bezet krijgt terwijl er duidelijk het laatste uur niemand meer op de lijn was “geraakt” Op het laatste komt dan eindelijk een winnaar uit de bus en beweerd dat er maar 106 euro en 4 cent zichtbaar is en dan van de zogenaamde 5000 euro te winnen wordt er na een radspelletje met een schamel 300 euro te slapen gelegt ! ( terwijl hij er mischien zelf er al zoveel er door had gejaagd !( klare onzin) Ben maar een 10 euro ( 10 teveel )kwijtgespeeld terwijl er waarschijnlijk anderen al meer dan 100 of meer erdoor hebben gejaagt ! Dit is echt geldklopperij afpersing en dan kun je inderdaad zeggen je bent dom om er in te trappen ! Maar het is zo aanlokkelijk !Al goed dat dit voor mij maar een enkele keer is dat ik meespeel en vind het erg voor de mensen die echt verslaafd zijn aan gokspelletjes !Maar dan denk ik eigen keuze en je hebt het zelf in de hand of niet , maar begrijp het soms als ge in geldproblemen zit en hoopt ooit eens de winnaar te mogen zijn ! Ik denk dat ge soms in casino’s meer kans hebt ?? Of niet ?? heb er zeker geen ervaring mee ! De meisjes en jongens die deze show meespelen en presenteren vind ik dommer dan dom en wat verdienen zij eraan ?? En eigenlijk doen zij voor hun job niks anders dan liegen en bedriegen ! oké het is hun job maar ik weet toch dat ik in mijn job eigenlijk soms te weinig vraag omdat ik meeleef en begrip heb daar er mensen zijn die soms financiele problemen hebben en ik soms denk wat is belangrijker mensen op een eerlijke manier verder helpen en resultaten boeken of mensen leegzuigen en bedriegen en bestelen gewoon om de macht en hebzucht ! Ik hoop dat er echt aan deze misdadige methodes een einde mag komen ik zou deze miljoenen -en deze aftroggerij niet op mijn geweten willen hebben ! Weet dat ik weer een leerschool rijker ben en in het vervolg voor ik er aan begin mij zal bezinnen en het geld voor nuttige zaken kan gebruiken ! had het beter aan een arme sloeber kunnen geven en dan waren er 2ensen er gelukkig mee geworden ! de Krijger en de gever en dan nog met een positief en warm gevoel in mijn binnenste !

 24. Voor die klote belspelletjes van het scherm te krijgen kan je maar 1 ding doen en dat is gewoon er je niet mee bezig houden .
  Als men geen telefoons binnen krijgt moeten ze er zo wie zo mee stoppen.
  Maar ja velen kunnen waarschijnlijk de verleiding niet weerstaan.
  Begin eerst bij jezelf dan lukt het misschien wel.

 25. beste

  sorry allemaal maar ik ga hier wel eens heel even mijn mening geven ik werk zelf voor de belspelletjes en hier is totaal geen bedrog in het spel, je moet gewoon weten hoe je moet mee spelen hoe je moet bellen en logisch toch dat deze mensen hun geheimen over puzzels en dergelijke niet weergeven dan is het afgelopen met spelen als iedereen dit allemaal weet ik dacht vroeger ook dat dit allemaal bedrog was ik werk er nu al een tijdje voor en sorry maar nu moet ik dit toch terug nemen dit is absoluut geen bedrog en er zijn heus mensen die enorm vaak winnen en dit kunnen beamen , jullie krachten zijn ook niet van nut want inderdaad wordt alles eerst via een gerechtsdeurwaarder geregeld en fouten of oplichterij kan dus absoluut niet voorkomen

  vriendelijke groetjes

 26. binnen 30 dagen word je uitbetaald bullshit!!!zit al meer dan een maand te wachten op mijn geld

  ik hou mij op vt4 hier mee bezig en van het ogenblik wij het paspoort ontvangen hebben wordt dit allemaal effectief ook overgeschreven en binne de dertig dagen op de bankrekening gezet.

 27. /en sorry maar nu moet ik dit toch terug nemen dit is absoluut geen bedrog en er zijn heus mensen die enorm vaak winnen/

  Yeah right, en er wordt ook geen kléin beetje gemanipuleerd en de bijeenkomst van Blood and Honour vorige week was om te bespreken welk kleur bloemen ze op het graf van Adolf gingen leggen :-> Laten we de discussie niet heropenen, de basis zal wsch wel correct gebeuren, maar maak er ook geen engelkes van! Vorige week nog zo’n paar mooie voorbeelden gezien…

 28. en de bijeenkomst van Blood and Honour vorige week was om te bespreken welk kleur bloemen ze op het graf van Adolf gingen leggen

  Oh, maar dat was een vrijgezellenfuif ! Of is “bokkenfuif” een beter woord hier ?

 29. Vandaag 9 november was het weer hetzelfde !

  Dit was de opgave in exacte cijfers en letters:

  1 METER 2 METER 12 Meter gedeeld door 3 7000 cm – 47 meter 30 punt 30m

  Hoeveel Meter tel je ?

  Wiskundige gezien zou dit het volgende moeten zijn:

  3 ( 12/4 ) 70 – 47 30.30 = 62,3 meter

  Hun oplossing die ze gaven weerom de laatste minuut na 2u de mensen te laten bellen:

  175,77 meter

  Hoe aan de oplossing te komen is wordt niet meegedeeld op het einde. Als iemand dit kan uitkomen weet ik het graag ook maar wiskundig zal het zeker niet zijn. Het zou iets te maken hebben het verschil in schrijfwijze METER of Meter.

  Mijn inziens moeten ze die spelen gewoon helemaal verbieden.

  -G

 30. Blijkbaar komt het plus teken niet in de tekst en de meter bij 47 is ook met hoofdletter sorry:

  1 METER plus 2 METER plus 12 Meter gedeeld door 3 plus 7000 cm – 47 Meter plus 30 punt 30m

  deling voorang:
  3 plus ( 12/3 ) plus 70 – 47 plus 30.30 = 62,3 meter

  optelling voorang:
  ( 15 /3 ) plus 70 – 47 plus 30.30 = 58,3 meter

  bij punt als vermenigvuldiging:
  3 plus (12/3) plus 70 -47 plus 900 = 930 meter

  Hoeveel keer er niet gezegd is geweest tegen de bellers dat punt niet mag gezegd worden weet ik niet maar veel toch gebruiken ze het zelf in hun opgave !

  Enkele niet wiskundige mogelijkheden:

  2 -> twee keer voorkomen van Meter met hoofdletter
  4 -> totaal dat meter als woord voorkomt
  -43 -> als je enkel de “Meter” meetelt

  Maar hoe aan 175,77 te komen verlopig een raadsel. 75 zit er wel in ook is 100 “cm” een meter als je die meetelt dan hebben we al 175. Maar de 0,77 vind ik nog nie direct.

  Om zo ver te zoeken raadsels te maken is nie moeilijk. Je kan overal indirecte verwijziging insteken die niets te maken hebben met opgave op zich. Denk maar aan een tekst in code waar de sleutel te halen is in één of ander boek !

  -G

 31. tel flink en aandachtig
  zevenenvijftig vijftien
  plus 22 min 14 7
  maal 2 2 X 0
  wie wordt hier nummer 1

  Dit is de opgave : tel alles op.

  Het antwoord is 472.

  11 8 57 7 50 15 5 10 22 2 2 14 1 4 7 2 2 1.
  Hoe kom je in godsnaam aan dit antwoord?

  PS:5000€ vast werd dan op het laatste 500.

  Als iemand mij de logica hieromtrent kan bezorgen.Beantwoord deze reactie dan aub.
  Groeten,
  Wim

 32. plus tekens staan er niet op hierboven.

  tel flink en aandachtig
  zevenenvijftig plus vijftien
  plus 22 min 14 plus 7
  maal 2 plus 2 X 0
  wie wordt hier nummer 1

  Dit is de opgave : tel alles op.

Reageer!