Optimaal ontsnappen? Even de kranten lezen!

Ik heb op deze weblog nog niets gezegd over de brutale MP3-roofmoord, vorige week in Brussel Centraal. Ik heb er ook niet veel over te zeggen, behalve dat het nieuws mij geraakt heeft. Ik kijk (helaas) niet meer snel op van brutale nieuwsfeiten, maar dit bericht was toch nog in staat om de nodige walging bij mij op te wekken. Mijn steun en gedachten gaan dan ook naar de familie en vrienden van Joe, die vandaag in intieme kring in Haren begraven wordt.

Ondertussen staan de kranten en nieuwssites dagelijks bol van nieuwsberichten over hoe het onderzoek verloopt, en wat er ontdekt wordt. Allemaal goed en wel: iedereen moet zoveel mogelijk mee tips geven en mee helpen speuren, en de mensen hébben het recht om te weten wat er gaande is, en wat de laatste ontwikkelingen zijn, maar er zijn grenzen.

Vandaag schrijft Le Soir bijvoorbeeld dat op de videobeelden te zien is dat één van de daders vlak voor de moord nog een GSM-gesprek heeft aangenomen. Dit feit vormt een nieuw spoor dat de speurders willen nagaan. Heel leuk, maar zet zo’n dingen niet in de krant vóór het onderzoek plaatsvindt. Alle media-berichten over de laatste ontwikkelingen zijn gouden tips voor de daders om optimaal te kunnen ontsnappen. Als zij zelf een klein beetje de nieuwsberichten volgen, weten ze precies welke sporen gevolgd worden, en welke tips naar hen kunnen leiden. En dus weten ze ook welke sporen ze vooral moeten uitwissen, en aan welke tips ze iets moeten doen.

Enfin ja, ik ben maar een simpele informaticus, en de speurders en de kranten zullen het wel beter weten, zeker? Maar ik mag me toch vragen stellen bij de hoeveelheid vrijgegeven informatie…

Trouwens… ook bij de gebeurtenis zelf en sommige uitspraken achteraf (door bv. de politiek), mogen terecht vragen gesteld worden. Luc Van Braekel heeft er een interessant opinie-artikel over geschreven op zijn weblog. Ik ben niet over de hele lijn akkoord met zijn uitspraken, maar hij heeft een aantal zéér sterke punten. Interessante lectuur.

2 thoughts on “Optimaal ontsnappen? Even de kranten lezen!”

  1. Ja ik had effe getwijfeld om ervan te maken: “ik ben uiteraard niet over de hele lijn akkoord met zijn uitspraken”, maar ik heb die uiteraard uiteindelijk toch maar achterwege gelaten 🙂

Reageer!