Over deze weblog

Op deze Wikipedia-pagina lees je dat weblogs in het Nederlandstalige taalgebied bestaan sinds 1999, maar dat ze vooral de laatste jaren een vlucht kennen.

2005 is – denk ik – hét grote jaar van de opgang van weblogs geweest. Het zat al heel lang bij mij te broeden… ik kon als informaticus niet achter blijven, en wilde me wel aan mijn eigen weblog wagen. Maar eigenzinnig als ik ben, wilde ik het dan wel op mijn manier doen. Geen bestaande blog-website waar ik een accountje neem, neen: een weblog-software die ik zelf helemaal opzet en configureer naar mijn smaak. En zoiets vraagt tijd…

Begin 2006 is het zover. In de kerstvakantie heb ik me verdiept in weblog-software, en eens goed nagedacht over waar ik naartoe wil met mijn blog. En wat dan wel de naam van dat ding moest worden.

Als software heb ik WordPress, Serendipity en Nucleus uitgeprobeerd en overwogen. Allen hadden ze hun leuke dingen, maar ook hun dingen die me niet bevielen.
Uiteindelijk is het toch WordPress geworden, maar dan wel de fonkelnieuwe versie 2.0.

In maart 2007 heeft deze blog een nieuwe stap gezet op weg naar volwassenheid, met nieuwe functionaliteit en een nieuwe layout.

Waar wil ik naartoe met mijn blog? Ik verwacht niet om een revolutionaire, nieuwe speler op de blogmarkt te zijn. Ik beschouw deze site vooral als mijn zandbak, een speelruimte waar ik de nieuwe technologieën kan leren kennen en af en toe wat kan vertellen aan de buitenwereld die geïnteresseerd is.

En dan nog de naam natuurlijk… Mijn oorspronkelijke probeersel heette gewoon k!blog. Omdat een mens al eens origineel wil doen, is dat later k!ramba en k-ramba geworden, maar ook dat zat me niet helemaal lekker.
En dan ben ik beginnen spelen met ‘web’-termen. Webstraat was al honderd keren gebruikt, en Web en wee of Web en waarachtig zaten me ook niet helemaal lekker.

Uiteindelijk ben ik de inspiratie bij mijn huwelijk gaan zoeken. Het thema van onze huwelijksviering was kleur. Eveline en ik hebben op 20 augustus 2005 aan de wereld verteld hoe kleurrijk het leven is, en hoeveel kleur we in onze relatie steken.
Ook het wereldwijde web is een heel kleurrijke verzameling. En daar wil ik in mijn weblog iets mee doen. Bovendien wil ik op deze site onder andere schrijven over een van mijn hobby’s: fotografie en Photoshop; een kleurrijke hobby. Vandaar uiteindelijk naam-ideetjes als Kleurdoos, Kleurpotlood en Kleurpalet. Om terug te gaan naar de web-woordspelinkjes is het uiteindelijk Webpalet geworden.

Of dat de goede naam is? Geen idee. Maar een mens kan blijven twijfelen 🙂
Ik maak er in ieder geval het mijne van. En de rest volgt wel.

Welkom op Webpalet.