3,7 cm – 620 gram

Het is niet omdat ik nauwelijks nog iets schrijf op deze blog dat ik me niet aan tradities mag houden eh 🙂

Net als bij de vorige drie verkiezingen heb ik de afgelopen weken keurig bijgehouden wat er allemaal in mijn bus gevallen is aan verkiezingsdrukwerk. Het resultaat: een stapeltje van 3,7 cm hoog en 620 gram.

Verkiezingsdrukwerk 2012

Vergelijk even met de vorige “metingen”:

Wat zien we daar duidelijk? Dat de gemeenteraadsverkiezingen veel meer busvoer genereren dan de nationale verkiezingen. Logisch natuurlijk, bij de nationale verkiezingen zijn er veel meer media voorhanden om de kandidaten voor te stellen, terwijl de lokale politici het echt wel via lokale kanalen moeten doen. Een duidelijke maar niet verrassende vaststelling, dus.

En hoe zit het met de verdeling van de foldertjes over de verschillende partijen heen? CD&V (één van de partijen uit de bestuurscoalitie) heeft met felle voorsprong het hardst zijn best gedaan om lokale figuren te promoten met aparte flyers en folders. Bestuurspartijen N-VA en SP-A hinken samen een eindje achterop. Oppositiepartijen Open VLD en Vlaams Belang hebben nog wat minder folders. En – teleurstellend – Groen heeft niks, nada in mijn bus gedropt.

  • CD&V: 17 stuks: 1 brochure met voorstelling van de ideeën, 1 brochure van nr. 3 op de lijst, 1 flyer met deelgemeente-kandidaten, 1 kaartje van de burgemeester, 1 brochure van de provincie, 9 brochures met voorstelling van 1 kandidaat, 3 kaartjes/brieven van buurtgenoten (waarvan 1 met handgeschreven mijn naam, en 1 met handgeschreven Evelines naam)
  • SP-A: 7 stuks: 1 brochure over het beleid in onze deelgemeente, 2 brochures waarin enerzijds kandidaten en anderzijds ideeën worden voorgesteld, 1 brochure voor de provincie, 1 brochure rond de lijsttrekker, 2 kaartjes/brieven van buurtgenoten
  • N-VA: 5 stuks: 2 voorstellingen van de lijst, 1 brochure van de deelgemeente, 1 brochure van de provincie, 1 brochure van nr. 1 en 2 op de lijst
  • Vlaams Belang: 4 stuks: 1 krant om mij een onveilig gevoel te geven, 1 voorstelling van de lijst, 1 voorstelling van de provincie, 1 voorstelling van het beleid
  • Open VLD3 stuks: 1 uitgebreid boekje met de voorstelling van de kandidaten en de ideeën, 1 boekje voor de provincie, en 1 “Lokale Burgerkrant” (die ik 2 keer gekregen heb)
  • LSP (Linkse Socialistische Partij): 1 krantje

Zowat elke partij heeft dus zijn vaste ingrediënten: brochures over de ideeën, brochures over de kandidaten van stad en provincie, brochures over de deelgemeente, en dan nog wat persoonlijke brochures.

Van Groen dus niets gekregen. Ze stonden wel één keer te flyeren aan het station, maar in mijn ochtendlijke haast neem ik daar nooit iets aan. Jammer, want Groen in Dendermonde staat sowieso al niet echt sterk, maar als ze zelfs niet om stemmen vràgen, zullen ze ze ook moeilijk krijgen :-/

Ik heb nog één nachtje de tijd om te slapen over mijn keuze. Aan de hand van 37 brochures en een hóóp tv- en internetinformatie.

Ik ga gewoon stemmen op de goeie.

Reageer!