Een tijdje geleden viel hier The Digital Photography Book van Scott Kelby in de bus, ter evaluatie. En twee weken geleden volgde The Digital Photography Book, volume 2, van dezelfde auteur.
Aan de lezers van deze blog moet ik Scott Kelby stilaan niet meer voorstellen. Scott Kelby is een Amerikaanse duivel-doet-al op het gebied van fotografie en Photoshop. De man schrijft boeken aan de lopende band (ben nog bezig aan zijn 7 point system), duikt op in allerlei video podcasts, geeft wereldwijde trainingen, onderhoudt een dagelijkse blog, trekt regelmatig de fotografische toer op, en schijnt daarbuiten nog een vrienden- en gezinsleven over te houden.
The Digital Photography Book volume 1 en 2 zijn twee boekjes van zijn hand met allerlei tips over digitale fotografietechnieken met een spiegelreflexcamera. De boekjes vullen elkaar aan: deel 2 is een vervolg op deel 1, geen herwerkte versie.
Deel 1 is in het Nederlands verkrijgbaar als Scott Kelby over digitale fotografie, deel 2 voorlopig nog niet aangezien het boek vers van de pers is, maar gezien het succes van Kelby’s boeken volgt dat ongetwijfeld.
Het uitgangspunt van de boeken is, volgens Kelby zelf, het uitwisselen van tips onder vrienden. Scott is je vriend (hoe lief!) en gaat met je mee op een fotoshoot. Je stelt een vraag aan Scott, en hij geeft je het antwoord, zonder technisch poespas. Hij vertelt je op welk knopje je moet drukken of op welke bloem je moet focussen. Het resultaat is twee boeken met samen meer dan 400 bladzijden tips en truuks voor betere fotografie.
Tot zover de theorie. In de praktijk moet je een aantal zaken met een serieuze korrel zout nemen. Scott is een Amerikaan, en Amerikanen overdrijven blijkbaar nogal graag. Amerikanen zeveren er ook graag op los, want dat doet Scott ook op zijn eigen manier tussen de tips door (en daar moet je mee omkunnen als je zo’n boek leest).
Waarin overdrijft Scott? Eerst en vooral in het ‘ontbreken van technische poespas’.
Onzin, er staat wel degelijk heel wat technische informatie in de boeken, waar je mee overweg moet kunnen. Als het boek enkel maar zou zeggen op welk knopje je op welk moment moet drukken, dan zou je twee heel onbruikbare boeken hebben, die enkel geschikt zijn voor de zeer specifieke omstandigheden die Scott toevallig beschrijft bij een bepaalde tip. Gelukkig zijn zijn tips wel algemener dan dat, wat technische poespas oplevert, maar dat vind ik eigenlijk een goed punt. Er mocht zelfs meer technische poespas in, wat mij betreft.
Haja, maar ik ben dan ook gevorderd, en het zijn boeken voor beginners. Jah, maar da’s nu nog iets waar ik problemen mee heb. Op de boeken staat: Level: Beginners. Terwijl een ‘Intermediate’ of zelfs ‘Advanced’ daar zeker op zijn plaats was. Ik raad beginners deze boeken absoluut àf. Scott kan de dingen heel goed uitleggen, maar vergeet in zijn boeken heel vaak enkele basisconcepten uit te leggen, die hij blijkbaar als parate kennis beschouwt, maar die voor een beginner helemaal niet zo evident zijn.
Zeker als die beginner geen Nikon of Canon digitale reflexcamera heeft (zoals een Nikon D40, D80, D200, Canon 40D, 400D, …). Want op boek 1 staat op de kaft netjes: ‘Great for point-and-shoot digital camera owners, too!’, maar – tarara! – vergeet dat maar.
Voor eigenaars van simpele compactcamera’s zijn volgens mij 20 bladzijden uit beide boeken bruikbaar (kaft meegerekend), de rest is qua instellingen en technieken buiten bereik van de kleinere toestelletjes. Bezitters van een niet-Nikon of Canon reflexcamera (zoals een Pentax of een Sony) zullen wel met de boeken aan de slag kunnen, maar soms serieus moeten zoeken naar een bepaalde instelling, aangezien Scott enkel Nikon en Canon beschrijft.
Nog iets wat je op voorhand moet weten: Scott mag dan wel veel tips geven om met een reflexcamera goede foto’s te trekken, maar veel van zijn tips gaan ook over het aanschaffen van bijkomend materiaal, en het gebruiken daarvan. Wil je dus optimaal gebruik maken van de boeken, dan moet je bereid zijn enkele evidente aankopen te doen, zoals een statief, een paar lenzen en een externe flitser, maar ook minder evidente zaken zoals filters, reflectieschermen, en allerlei snufjes voor je camera. Hou je het enkel bij je camera, dan kunnen deze boeken niet zo veel voor je betekenen. En alweer al helemaal niet voor de bezitters van een compactcamera.
Nog een laatste disclaimer: Scott is een Amerikaan uit het ons-kent-ons-clubje van de NAPP, de National Association of Photoshop Professionals. Op zich is daar niets mis mee, maar (al) zijn boeken staat vol met verwijzingen naar andere fotografen uit dat clubje, naar opleidingen en andere boeken van de NAPP, en Scott doet dus zijn uiterste best om je over de streep te trekken om NAPP-lid te worden, of een abonnement te nemen op een van zijn magazines, of zijn betaalde trainingen te volgen. Op zich niets mis mee, maar enig relativeringsvermogen t.o.v. reclame komt hier van pas.
Maar goed! Tot zover het gezanik. Want je zou bijna gaan denken dat ik de boeken maar niets vond, maar niets is minder waar.
Als je een goede camera hebt, bereid bent wat te investeren in je hobby, en Scott met een grote korrel zout kan nemen, dan staan deze boeken vol met geweldige tips over
- het nemen van scherpe foto’s
- het fotograferen van bloemen
- het fotograferen van huwelijken (voor beginners, zei je???)
- het schieten van landschappen
- het maken van sportopnames
- het fotograferen van mensen
- welke problemen je kan ontmoeten, en wat eraan te doen
- de voordelen van digitale fotografie t.o.v. analoge
- reisfotografie
- foto’s in steden
- het afdrukken van je foto’s (zelf)
- het gebruiken van je flitser(s)
- het bouwen van je eigen, kleine studio
- portretfotografie (facial issues!)
- macrofotografie
Daarnaast bevatten de boeken veel algemene tips over fotografie, enkele tips over Photoshop, en een pak kant-en-klare-recepten voor het maken van een bepaald soort foto’s.
Elke tip beslaat een bladzijde, en op elke bladzijde vind je een mooie foto, meestal van de hand van Scott zelf.
Sommige tips zijn wat bij het haar gegrepen, andere vind ik minder geslaagd (net zoals sommige van zijn foto’s), en sommige tips blijven te algemeen of te specifiek voor één bepaalde situatie, maar de meerderheid van de tips geeft je een “aha”– of een “serieus??”-gevoel.
Twee kleine boekjes, maar ze hebben mijn fotografie een serieuze draai gegeven. Scotts tips helpen me om mijn fotografie op een andere manier te bekijken, om mijn composities anders te maken, om mijn toestel anders te gebruiken, om nieuwe hulpmiddelen te leren kennen, om mijn nabewerking anders te doen, om een striktere selectie te maken achteraf, en dus kortom om een kwalitatiever resultaat over te houden aan mijn hobby.
Al bij al dus een fijne tip voor elke serieuze amateur-fotograaf met veel zin om bij te leren, een goede dosis relativeringsvermogen en ruimte om aan materiaaluitbreiding te doen indien nodig.
~
Ben je door dit artikel overgegaan tot de aanschaf van deze boekjes?
Dan hoor ik graag je bevindingen in de comments!
Grappig, vandaag viel deel één hier samen met het lightroom en photoshop cs3 boek binnen 🙂
Ik zal mijn recensie binnenkort posten. Tot zover: zeer interessant. Ik heb het gevoel dat ik, ondanks dat ik nog maar net een DSLR, net het juiste niveau heb om er veel van op te steken.
Aha, een fijn postpakketje.
Vooral zijn Lightroom boek is ook een absolute aanrader. Lightroom is geen moeilijk programma, maar om er de finesses van vast te krijgen en het onderste uit de kan te halen, is zo’n boek als dat van Kelby een geweldige gids.
De Nederlandse versie komt, als ik me niet vergis, in april uit.
Ik heb deel 1 ook al een tijdje op de plank liggen. Die beviel erg goed, dus deel 2 gaat er ook zeker komen. Heb momenteel nog zoveel boeken liggen die ik nog moet lezen dat ik de aanschaf nog maar even uitgesteld heb. Eerst maar wat bijlezen.
Deel 1 was in elk geval een echte aanrader en eigenlijk heb ik dat tot nog toe nog altijd gehad bij Scotts boeken.
Ik heb een maand geleden (oa) op jouw aanraden het Photoshop CS3 boek gekocht en was zeer aangenaam verrast.
Misschien toch maar eens de aanschaf van deze twee boeken overwegen, goeie handboeken over de fotografie zelf zijn ook maar dun gezaaid.